phone-call +380990308513

Правильний догляд за шкірою навесні: загальні рекомендації та контрольний перелік дій

03 квітня 2024
Правильний догляд за шкірою навесні: загальні рекомендації та контрольний перелік дій

Обов’язково знайдеться той, хто скаже, що в догляду за шкірою навесні немає і не може бути нічого особливого. Оскільки догляд у будь-яку пору року включає кілька основних етапів — це очищення, тонізація, зволоження (у деяких випадках — живлення) та захист. І тут можна в чомусь погодиться, але водночас навряд чи хтось заперечуватиме, що зимовий стрес дуже часто залишає на шкірі малоприємний відбиток — тьмяність, нерівномірний рельєф, лущення, підвищену чутливість, подразнення, зневоднення та ін.

 

Усе це, як і зміна погодних умов, впливає на підхід до свідомого догляду. Якщо взимку ми орієнтуємо догляд на відновлення бар’єрних функцій, інтенсивне живлення і профілактику подразнень, то навесні пріоритети змінюються. Тому сьогодні поговоримо про те, які акценти потрібно робити в догляді за шкірою навесні, які весняні потреби він має покривати, які є обов’язкові та додаткові етапи у весняному догляді.

 

Чому шкіра потребує спеціального догляду навесні

 

  • Виснаження та витончення захисного бар’єра за зиму.
  • Збільшення індексу UV (сонце стає інтенсивнішим і жорсткішим).
  • Зміна температурних умов.
  • Тривале перебування на вулиці під впливом екологічних чинників.

 

Які проблеми можуть виникати на шкірі навесні

 

Часті весняні проблеми шкіри — підвищена чутливість, тьмяність, сухість і лущення (навіть за тих типів шкіри, для яких вони нехарактерні), дрібні зморшки, посилена пігментація та ластовиння. Також можуть з’явитися запальні елементи, свербіж та ін.

 

Тут необхідно врахувати, що в кожного типу шкіри є свої особливості та свої потреби навесні. Якщо узагальнити, то весняна картина буде приблизно така:

 

  • жирна шкіра зіткнеться з подразненням, почервоніннями та висипаннями;
  • суха — з надзневодненістю та надчутливістю;
  • проблемна — із загостренням своїх «особливостей» тощо.

 

І тут дуже важливо розуміти, що комплексний догляд за шкірою не має можливості бути універсальним на весь рік. Одні засоби справді можуть використовуватися незалежно від сезону, для інших є конкретний період. По суті, весняний догляд — це відновлення шкіри після зими та захист від нових умов, зокрема інтенсивного ультрафіолету, кліматичних та екологічних чинників.

 

Які засоби потрібні в косметичці навесні

 

Навіть якщо категоризувати косметику за типами шкіри та віком, неможливо буде створити універсальну весняну косметичку. Тому ми вирішили зупинитися на властивостях, які мають бути в косметики для весни.

 

Отже, косметичні засоби для весняного догляду мають:

 

✔ заспокоювати та відновлювати (зокрема це можуть бути маски),

✔ повертати шкірі сяйво та стимулювати процеси оновлення клітин,

✔ забезпечувати потужний антиоксидантний захист (зокрема для зниження активності вільних радикалів та ризику запуску процесів раннього старіння),

захищати від сонця (!),

✔ зволожувати (і тільки в деяких випадках — живити),

✔ контролювати виділення шкірного сала (оскільки під впливом сонця та через порушення ліпідного шару шкіра часто стає схильною до жирності),

✔ забезпечувати детокс та вітамінізацію,

✔ ніжно вирівнювати тон шкіри (а в разі наявності пігментації — відбілювати),

очищати максимально м’яко (без фанатизму — здебільшого регулярна ексфоліація в цей період потрібна тільки шкірі тіла або жирній шкірі обличчя),

✔ вирішувати індивідуальні потреби (боротьба з акне, розацеа, екземою та ін.).

 

Якщо перенести це на описані вище проблеми, то:

 

  • жирну шкіру потрібно заспокоїти (зокрема знизити активність сальних залоз) та очистити від надлишків себуму, відмерлих клітин та ін.,
  • суху — заспокоїти та зволожити,
  • проблемну — очистити, забезпечити балансом ліпідного шару (нормалізувати роботу сальних залоз), зволожити, виключити всі можливі причини забруднення пір (з-поміж іншого — тональні засоби) та ін.

 

Усі типи шкіри потрібно відновити, захистити (від UV, оксидативного стресу, забруднення довкілля тощо) та оновити. А також провести детокс, вітамінізацію, опрацювати однорідність рельєфу та тону шкіри.

 

Що потрібно зробити, щоб весняний догляд був ефективним

 

  1. Перебрати косметику і зрозуміти скласти список, чого саме вам не вистачає для забезпечення весняних потреб шкіри (не тільки обличчя, але й зони навколо очей, шиї, декольте, губ, тіла, рук).
  2. Підібрати відповідні косметичні продукти та придбати їх.
  3. Ознайомитися з інструкціями щодо їхнього застосування.
  4. Почати регулярно застосовувати комплексний догляд із дотриманням послідовності нанесення та комбінації активних компонентів. Крім того, у цей період краще уникати вмісту в косметиці речовин, які підвищують чутливість шкіри до UV (ретинол, кислоти та ін.) або використовувати їх тільки за рекомендацією косметолога.
  5. Обов’язково використовувати якісний протисонцевий засіб відповідно до свого фототипу та рівня чутливості шкіри.
  6. Забезпечити собі збалансоване харчування, здоровий сон та відпочинок.
  7. Якщо є потреба і для профілактики, приймати вітамінно-мінеральні комплекси та БАДи. Одні з найкращих зараз на ринку, які покривають потреби шкіри, нігтів та волосся — комплекси Orthomol та Thalgo.
  8. Пройти профілактичне обстеження (зокрема здати аналізи на основні вітаміни та мінерали, рівень та співвідношення електролітів).

 

З яких етапів складається догляд за шкірою навесні

 

Власне кажучи, тут ми повертаємось до самого початку. І погоджуємося з тими, хто стверджує, що догляд у будь-яку пору року складається із чотирьох етапів, послідовність яких непорушна: ОЧИЩЕННЯ → ТОНІЗАЦІЯ → ЗВОЛОЖЕННЯ / ЖИВЛЕННЯ → ЗАХИСТ. Але робимо ми це з невеликим коригуванням, у якому підсумовуємо сказане вище. 

 

Етапи не змінюються, але змінюються користі, які має нести косметика, та змінюються умови її використання. Не все те, що показує чудовий результат взимку, буде добре сприйматися шкірою навесні та влітку. У кращому разі косметика почне скочуватися, липнути й жирнити, у гіршому — дасть неприємні шкірні реакції.

 

Сподіваємося, наша стаття допоможе вам переглянути свій підхід до догляду за шкірою навесні та підібрати засоби у свою весняну косметичку, які дійсно будуть приносити помітну користь кожному покриву.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Залишити свій відгук