phone-call +380990308513

Як доглядати за бородою в домашніх умовах

15 квітня 2024
Як доглядати за бородою в домашніх умовах

В останні кілька років борода б’є рекорди своєї популярності поміж чоловіків різного віку. Багато жінок цьому не дуже раді, але ймовірніше їм просто не зустрічався чоловік, який вміє доглядати бороду. Адже для того, щоби борода була ідеальною, м’якою та не спричиняла подразнень шкіри в другої половинки, чоловікові не обов’язково бути частим гостем барбершопу. Достатньо знати, як доглядати бороду в домашніх умовах. Тому сьогодні поговоримо про те, який потрібен догляд за бородою, як зробити бороду м’якою, які косметичні засоби потрібні для гарної бороди та ін.

 

Які засоби обов’язково потрібні для догляду за бородою

 

Чоловікам із бородою, якщо вони, звичайно, хочуть, щоб вона виглядала на +10500, хочеш не хочеш, а доводиться відійти від звичного аскетизму 3-в-1. Крім продукту, який поєднує в собі властивості шампуню, гелю для душу, умивалки та невідомо, чого ще, йому обов’язково знадобиться:

  • засіб для очищення обличчя та бороди (або окремо спеціальна піна або шампунь для бороди, якими не можна буде вмитися);
  • кондиціонер для забезпечення щетині м’якості та блиску;
  • олія для пом’якшення та зростання бороди;
  • стайлінговий засіб (помада, віск та ін.), щоб забезпечити бороді потрібну форму замість неохайної розпатланості;
  • щітка або гребінець для розчісування та укладання бороди;
  • засіб для гоління (якщо вуса не входять до планів).

Що важливо знати про догляд за бородою на думку барберів

 

Найчастіше барбери дають три головні поради щодо догляду за бородою:

 

➤ Розчісуйте бороду спеціальним гребінцем або щіткою. Кращий матеріал — натуральне дерево та щетина. (Гребінець для волосся точно не підійде!)

➤ Сушіть бороду правильно, обережно (без зайвого тертя) промокаючи її чистим рушником у напрямку зверху донизу.

➤ Щоби прискорити зростання бороди, забезпечте якісний додатковий догляд. Зазвичай із цим чудово справляються спеціальні олії для бороди, які забезпечують зміцнення та стимуляцію волосяних цибулин.

 

І тут треба визнати, що це далеко не все, що треба знати бороданям. Тому нижче ми докладніше поговоримо про таємниці догляду за бородою в домашніх умовах, про які часто замовчують барбери.

 

Регулярно мийте та правильно сушіть бороду

 

Ніколи не забувайте про гігієну бороди. Без цього неможливий привабливий вигляд бороди, а ось неохайність та подразнення — гарантовані. І тут ще раз нагадуємо, що для догляду за бородою не підійде звичайний шампунь для голови або навіть умивалка для обличчя. Вони роблять чоловічі бороди колючими, розпатланими, тьмяними, жорсткими тощо. Для догляду за бородою в домашніх умовах є спеціальні пінки / гелі 2-в-1 для обличчя та бороди (якщо ви хочете вбити одразу двох зайців) та спеціальні шампуні для бороди.

 

І це не є основною інформацією про те, як мити бороду правильно.

 

У гігієнічному догляді за бородою велике значення має покроковість.

  1. Повністю змочіть бороду теплою водою.
  2. Нанесіть на щетину невелику кількість вибраного засобу (найкраще спінити його на долонях, так ви менше нашкодите волоскам).
  3. Поступово розподіліть піну за всією бородою та вусами (якщо вони є).
  4. Змийте косметичний засіб великою кількістю води.
  5. Промокніть бороду насухо в напрямку зверху донизу (без будь-якого тертя та тріпання в різні боки) м’яким рушником.

Здебільшого, щоб не пересушити бороду та шкіру, уникнути надмірної пухнастості бороди, лущення шкіри та вугрових висипань, спеціальні косметичні засоби рекомендують використовувати не частіше двох разів на тиждень. Тим часом бороду обов’язково потрібно промивати чистою водою щонайменше двічі на день — вранці й безпосередньо перед сном.

 

Використовуйте додатковий догляд для бороди

 

Гігієну бороди потрібно доповнювати спеціальним доглядом, особливо це важливо пізньої осені та взимку. Щоб ваша борода завжди була м’якою, блискучою та слухняною один раз на тиждень потрібно використовувати поживний бальзам (для м’якості та відновлення волосся, а також турботи про шкіру), після кожного миття кондиціонер (для м’якості, зволоження, захисту, запобігання сплутаності та ін.), якщо буде потреба — зволожувальний та/або заспокійливий спрей (допомагає піклуватися не тільки про стан бороди, але й про шкіру обличчя) та крем (особливо з алантоїном та пантенолом). 

 

Ну і must-have будь-якого догляду за бородою — олійка (найкраще наносити після душу або вмивання, щоб запечатати вологу, через день або навіть щодня). Спеціальна олія для бороди забезпечує їй не тільки додаткове зволоження та усунення жорсткості, але й:

  • підтримує оптимальний гідроліпідний баланс шкіри під бородою,
  • стимулює ріст волосся ➤ поступово робить бороду густішою,
  • допомагає зробити рослинність на обличчі більш слухняною,
  • приємний запах (не всі, найчастіше це ароматизовані версії).

Точніші рекомендації щодо використання кожного косметичного засобу для бороди можна дізнатися з інструкції, вказаної на його упаковці.

 

Використовуйте засоби для укладання бороди

 

Якщо ваша борода виросла на 5 см і більше, без укладання не обійтись. І тут є тонкощі, про які потрібно знати, якщо хочеться виглядати на 100 %.

 

У виборі між воском, гелем, пастою та бальзамом мало ваших уподобань. Кожен із цих стайлінгових засобів для бороди має свій ефект, крім фіксації форми та кондиціювання. Наприклад:

 

➤ віск є відмінним засобом для текстурування окремих пасом,

➤ гель посилює блиск і піклується про стан (але має липку текстуру),

➤ паста зволожує, захищає та підтримує привабливий зовнішній вигляд,

➤ бальзам має більш приємну кремову текстуру й додатково доглядає.

 

Якщо є вуса, що завиваються, крім стайлінгових засобів, під час укладання можна використовувати спеціальні щипчики для завивання.

 

Регулярно підстригайте бороду

 

Регулярна стрижка потрібна навіть у тому випадку, коли планується борода до пояса. Періодичне зістригання кінчиків розв’язує проблему посіченості, дає змогу сформувати та підтримувати бажану форму бороди. Причому для цього не потрібно щоразу ходити до барбера, достатньо мати електричний тример із кількома насадками для видалення надмірно довгих волосків, що вибиваються з форми. А також небезпечну бритву для підтримання окантування бороди.

 

Хоча якщо ви не впевнені, онлайн-уроки зі стрижки бороди в домашніх умовах не допомогли, то в такому разі краще відвідати барбершоп. Повірте, вистачить кількох спостережень за професійним барбером, щоб ви зрозуміли, як правильно доглядати та підстригати бороду в домашніх умовах.

 

Використовуйте спеціальну щітку для бороди

 

Повторимо ще раз: звичайний гребінець для волосся залиште для голови!

 

Для розчісування бороди та вусів потрібен спеціальний інструмент, призначений для розчісування рослинності на обличчі. Можна використовувати як щітку з натуральною та синтетичною щетиною, так і гребінець із поодинокими та широкими зубчиками з дерева чи металу. Експерти зазвичай рекомендують вибирати інструмент із натурального матеріалу — щетина тварини та дерево.

 

Якщо говорити про щітки з натуральної щетини, то вони мають свої переваги — допомагають усунути пил і бруд із бороди, запобігають накопиченню статичної електрики, привчають волосся рости в правильному напрямку, ними зручно розподіляти косметику для догляду.

 

Щодо правил розчісування, то тут усе просто:

  1. Розчісуйте бороду щодня відразу після пробудження (після душу), якщо є сплутування, розплутуйте їх акуратно, не смикайте.
  2. Повторюйте рухи в одному напрямку, щоб волоски «запам’ятали» своє правильне положення.
  3. Закріпіть укладання бороди за допомогою стайлінгових засобів (можна використовувати фен, він дає змогу прискорити укладання).

Залишилися питання щодо домашнього догляду за бородою? Пишіть у коментарях — постараємося відповісти на них у наступних статтях нашого блогу.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Залишити свій відгук