phone-call +380990308513

Як позбутися лупи

19 квітня 2024
Як позбутися лупи

30 % людей у всьому світі знайомі з такою проблемою, як лупа. І це тільки сухі цифри статистики, за якими ховається розпач, невпевненість у собі та інші неприємні емоційні стани. Водночас лусочки відмерлої шкіри, що обсипаються з голови, не завжди є тільки естетичною проблемою, яку легко усунути шампунем і більш частим миттям голови. Хоча, люди, які не стикалися з лупою, саме так і думають, що вона буває тільки в нечепур. Це не правда! Найчастіше лупа є медичною проблемою, з якою потрібно боротися комплексно. Тому сьогодні ми вирішили поговорити про те, що таке лупа насправді, які є методи лікування лупи, як запобігти її появі та яка косметика від лупи потрібна.

 

Що таке лупа

 

Лупа — це досить поширена проблема шкіри голови, яка є не тільки проблемою недостатнього догляду. Лупа спричинена надмірним відшаруванням і відмиранням клітин шкіри. Найчастіше причиною цього є активність колоній грибка Malassezia. У нормі він завжди присутній у мікрофлорі шкіри голови, але без провокуючих чинників не є активним. А ось за наявності провокації він активно розвивається та прискорює регенерацію клітин.

 

Головними симптомами лупи є сильне лущення (білі та жовтуваті лусочки у волосистій частині голови), почервоніння та запалення на шкірі голови, що утворюють сверблячі скоринки.

 

Від чого з’являється лупа

 

У нормі оновлення клітин шкіри голови відбувається непомітно. Якщо лусочок стає багато, йдеться про відхилення, які провокуються низкою чинників. Найчастіше причиною лупи та розмноження грибка Malassezia є:

  • грибкові захворювання волосистої частини,
  • паразитарні інвазії (демодекс, воші та ін.),
  • дерматологічні захворювання волосистої частини голови (зокрема себорея),
  • алергічні реакції на доглядові, стайлінгові та ін. засоби,
  • захворювання внутрішніх органів (зокрема цукровий діабет, гормональні порушення, хвороби органів травлення),
  • неправильне харчування (з-поміж іншого — дефіцит у раціоні продуктів, які містять вітаміни А, В, D, E та цинк),
  • часті або тривалі стреси,
  • неправильний догляд (занадто часте або рідкісне миття голови, зловживання гарячими укладаннями та стайлінгом, вибір косметичних засобів для волосся без урахування типу та потреб шкірного покриву).

Усе це провокує порушення у функціонуванні сальних залоз (як надмірний, так і недостатній синтез шкірного сала), сильне подразнення, свербіж, лущення, локальні запалення, підвищену сухість ➤ лупу.

 

Як ефективно боротися з лупою

 

Боротися з лупою від випадку до випадку не вийде. Тут важливо виробити систему — комплекс заходів — і дотримуватися його. Ідеально, якщо вдасться встановити подразнюючий чинник — причину появи лупи. Оскільки здебільшого, якщо проблема вже є, її рішення ділиться на дві частини — медичну та косметичну. Використання якогось одного способу, ймовірно, не призведе до очікуваного позитивного результату.

 

Хоча тут є свої застереження.

 

➤ Пустити в дію медикаментозне лікування без визначення точної причини та без рекомендацій лікаря не просто не можна, це ще й дуже небезпечно.

➤ Оптимальний спосіб лікування лупи — звернення до трихолога (саме медичного фахівця, а не салонних самоучок) або дерматолога.

➤ Можна спробувати використати косметичну корекцію без звернення до фахівця. Однак, якщо комплексне застосування якісної косметики проти лупи не дасть помітного ефекту впродовж чотирьох і більше тижнів, потрібно обов’язково повернутися до перших двох пунктів.

 

Фахівець виявить причину та складе вам схему лікування лупи.

 

Здебільшого, якщо не виявлено жодних внутрішніх проблем, вона включає:

  • зміну способу життя (зокрема підтримання оптимального режиму гігієни шкіри голови без використання агресивних засобів),
  • використання косметичних засобів, спрямованих на боротьбу з лупою (це не тільки косметика, на упаковці якої чорним на білому написано, що вона від лупи; піритіон цинку, кетоконазол, сульфід селену тощо — це все добре, але вони не покривають всі потреби контролю утворення лупи, активності грибка та ін.),
  • застосування препаратів локальної дії (дуже часто вони містять кортикостероїди), вітамінів та мінералів, антигістамінних та ін.

Які є косметичні засоби від лупи

 

Якщо говорити про форму випуску косметики, то тут не можна сказати, що потрібен тільки шампунь проти лупи. Хоча саме його часто рухають маркетологи. Насправді треба орієнтуватися на активні компоненти та спрямованість дії засобів. Відповідні властивості можуть бути як у шампуню, так і в маски, сироватки, незмивного засобу тощо.

 

Головне, щоб ці косметичні засоби могли:

 

✔ сприяти відновленню шкіри голови,

✔ ефективно та одночасно м’яко очищати та відлущувати шкірний покрив,

✔ заспокоювати шкіру — усувати свербіж, печіння та подразнення,

✔ нормалізувати функціонування сальних залоз,

✔ ефективно боротися проти патогенних мікроорганізмів та сприяти відновленню нормального мікробіома шкірного покриву,

✔ зволожувати та утримувати природну вологу в клітинах шкіри.

 

І тут треба врахувати, що звичайна (не лікувальна) косметика для волосся та шкіри голови для домашнього догляду — це те, що допоможе уникнути появи лупи чи підхопити проблему на перших етапах. Якщо вона вже набула розвитку, то найчастіше до цього догляду доведеться додавати лікарські препарати.

 

Яка є профілактика лупи

 

➤ Правильно підберіть косметику для домашнього догляду. Вона має покривати не тільки потреби волосся, а і шкірного покриву голови. Крім того, бажано, щоб усі косметичні засоби, що використовуються, були м’якими та містили натуральні компоненти, щоб в них не було ароматизаторів і барвників.

➤ Підтримуйте правильну гігієну шкіри голови: мийте голову тільки за потреби, використовуйте воду кімнатної температури.

➤ Налаштуйте свій раціон. Обов’язково додайте до свого раціону продукти, що містять вітаміни групи В (особливо В6), С і D, Zn і Omega-3. Здебільшого цим набором багаті овочі, фрукти, бобові, риба, яйця. Також можна доповнити раціон вітамінно-мінеральними комплексами.

➤ Уникайте сильних стресів, які призводять до зниження імунітету. Щоб навчитися тримати себе в руках, практикуйте йогу та медитації.

➤ Регулярно гуляйте на свіжому повітрі.

➤ Підтримуйте розумну фізичну активність.

➤ Скоротіть частоту застосування термічних укладань (з-поміж іншого — сушіння волосся феном на гарячому режимі) та жорстких стайлінгових засобів.

 

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам запобігти появі лупи або прийняти рішення швидше зайнятися розв’язанням проблеми.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Залишити свій відгук