phone-call +380990308513

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

08 квітня 2024
Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Чомусь здебільшого склалося розуміння, що протисонцевий засіб = засіб від засмаги. І потрібен він тільки на пляжі. Насправді захист від сонця, особливо коли йдеться про шкіру обличчя, потрібний скрізь. А за деяких фототипів шкіри ще й будь-якої пори року. Особливо, якщо планується тривале перебування на вулиці. Тому ми вирішили ще раз обговорити, що таке протисонцевий засіб, навіщо потрібен санскрин, які є різновиди протисонцевих фільтрів та як вибрати ідеальний санскрин для обличчя.

 

Які типи сонячних променів небезпечні для шкіри обличчя

 

Є три типи ультрафіолету — UVA, UVB і UVC. Останній не несе жодної небезпеки для нашої шкіри, оскільки його шлях від Сонця закінчується в стратосфері. А ось UVA (довгохвильовий ультрафіолет, 315–400 нм) та UVB (середньохвильовий ультрафіолет, 280–315 нм) доходять до шкіри людини і їхній вплив на неї не назвеш позитивним.

 

UVA-промені становлять 90 % ультрафіолету, що потрапляє на шкіру, і провокують фотостаріння (один з наслідків атрофії шкіри — скорочення синтезу колагену в матриксі та зниження клітинного обігу) та гіперпігментацію.

 

«Токсичніші» UVB-промені несуть великі небезпеки — вони негативно впливають на ДНК людини та провокують процеси мутації клітин. Саме цей тип ультрафіолету є одним із чинників зростання ракових пухлин.

 

За захист від UVA- та UVB-випромінювання в протисонцевих засобах найчастіше відповідають різні активні компоненти. Тому так важливо, вибираючи захист від сонця, перевірити наявність на упаковці двох маркувань — SPF і PA. Саме наявність цих двох захистів і включає поняття широкого спектра дії. Крім того, деякі санскрини можуть включати захист від IR та/або HEV-променів.

 

Що таке SPF і для чого він призначений

 

SPF (Sun Protection Factor, чинник захисту від сонця, протисонцевий чинник) — це показник, який позначає ефективність санскрину, незалежно від його форми — це може бути крем, флюїд, пудра, стік-олівець, гель та ін. Крім усього іншого, за концентрацією протисонцевого чинника — число поряд з маркуванням SPF — можна зрозуміти, наскільки надійно і скільки часу продукт захищатиме шкіру від опіків, які провокуються UVB-променями.

 

Умовно надійність санскринів поділяють на три основні групи:

 

  • SPF 15 — блокує / поглинає ~ 93 % UVB-променів і дає змогу залишатися на сонці ~ в 15 разів довше, ніж без нанесення протисонцевого продукту;
  • SPF 30 — блокує / поглинає ~ 97 % UVB-променів і дає змогу залишатися на сонці ~ у 30 разів довше, ніж без нанесення протисонцевого засобу;
  • SPF 50 — блокує / поглинає ~ 99 % UVB-променів і дає змогу залишатися на сонці ~ у 50 разів довше, ніж без нанесення протисонцевого засобу.

 

Розрахувати безпечний час перебування на сонці не складно. Достатньо знати свій фототип шкіри (якщо маєте сумніви, то вам сюди — визначте чутливість вашої шкіри до ультрафіолетових променів разом із нами).

 

Наприклад, якщо зробити розрахунок для світлої шкіри та санскрину з SPF 50, його потрібно оновлювати не рідше, ніж кожні 250 хвилин. Тут усе просто: 5 хвилин (це час перебування на активному сонці, після якого I фототип відчуває печіння) х 50 = 250 хвилин. Водночас завжди потрібно враховувати, що:

 

  • санскрин від і до не дає однакового ступеня захисту, тому завжди краще оновити його раніше кінцевої точки дії;
  • є рекомендації виробника;
  • найчастіше протисонцеві засоби не водостійкі.

 

Що таке індекс PA і навіщо він потрібен у санскрині

 

Індекс PA — це захист від UVA-випромінювання. Ступінь захисту та ефективності формули протисонцевого засобу проти UVA позначається не цифрами, як у SPF, а знаком «+»: чим більше плюсів, тим сильніший захист. Тобто, якщо засіб із PA+ не вистачає для тривалого перебування на сонці, то продукт із PA++++ забезпечує надійний захист, навіть у тропіках та високогір’ї.

 

Чому важливо використовувати протисонцевий засіб

 

Тут, мабуть, підсумуємо всі небезпеки, згадані вище.

Є кілька важливих аргументів на користь нанесення захисту від сонця. Він:

 

✔ запобігає сонячним опікам та появі стану зневодненості;

✔ знижує ймовірність появи болю, печіння, почервоніння та лущення у разі тривалого знаходження на вулиці в сонячну погоду;

✔ захищає від появи пігментації (зокрема ластовиння);

✔ запобігає розвитку фотостаріння та атрофії шкіри;

✔ знижує ризики мутації клітин та розвитку раку шкіри (зокрема меланоми).

 

Які є різновиди протисонцевих фільтрів

 

Підбираючи свій ідеальний протисонцевий засіб для обличчя, врахуйте, що санскрини розрізняються не тільки за наявністю та концентрацією фільтрів SPF та PA. А також за походженням цих фільтрів. Вони поділяються на дві групи — хімічні та фізичні. Деякі експерти також виділяють рослинні фільтри — оливкова, конопляна, кунжутна, соєва, кокосова олія та ін.

 

Однак, якщо бути цілком чесними, наївно розраховувати на ефективність цієї категорії. З особистого досвіду, навряд чи варто, хоч якось, оцінювати їхню глобальну дію, коли згораєш на сонці. Тому засоби, у яких основним активним компонентом є рослинна олія або екстракт, ймовірніше можна віднести до засобів для засмаги. А ось як доповнення до хімічного чи фізичного фільтра рослинні компоненти показують добрі результати. Вони посилюють захисний бар’єр, живлять клітини, зберігають достатній рівень зволоженості шкіри обличчя.

 

Фізичні фільтри (найчастіше мінерали — діоксид титану та оксид цинку) створюють на поверхні шкіри захисний екран, який віддзеркалює ультрафіолет, і підходять навіть шкірі, схильній до гіперчутливості та алергічних реакцій, а також дітям. Компоненти таких санскринів не поглинаються шкірою, але водночас вони мають свій недолік — жодної водостійкості.

 

Хімічні фільтри (бензофенони, саліцилати, циннамати та ін.), на відміну від фізичних, не працюють як дзеркало, вони поглинають сонячне випромінювання, входять у реакцію із ним і не дають йому негативно впливати на шкіру. Здебільшого цей тип захисту від сонця стійкий до поту та води, а також оберігає шкіру одночасно від UVA та UVB. Однак у нього є особливість — починає діяти тільки після повного вбирання санскрину в шкіру (зазвичай на це потрібно 20–30 хвилин) і значний недолік — підходить далеко не всім.

 

Як вибрати надійний захист від сонця для обличчя

 

Вибираючи захист від сонця для обличчя, потрібно:

 

✔ Визначити фототип та тип шкіри, рівень її чутливості, схильність до алергічних реакцій та індивідуальну непереносимість речовин.

✔ Врахувати рівень сонячної активності, кліматичний пояс, місцеперебування (пляж, солярій, прогулянка в парку або щоденне застосування) та навіть час доби, у який ви плануєте використовувати протисонцевий засіб.

✔ Відсіяти засоби не зі своєї вікової категорії, а також завідомо неякісні. Здебільшого косметика для дорослих не допоможе захистити дитячу шкіру й навпаки; також шкіра 50+ має свої потреби, про які не варто забувати. А використання неякісного засобу — оманлива безпека, яка, ймовірно, закінчиться серйозними проблемами (сильними опіками, алергічною реакцією, акне, фотодерматозами та ін.).

✔ Вивчити склад вибраних протисонцевих засобів. Дізнатися більше про їхні активні компоненти, оскільки в них є відмінності (головне — від якого типу краще захищає протисонцевий засіб), і перевірити наявність додаткових компонентів, що доглядають, — антиоксидантів, зволожувальних і пом’якшувальних речовин (краще, якщо вони будуть рослинного походження).

 

Усе це допоможе визначити інтенсивність захисту, а також — те, який протисонцевий фільтр вибрати — фізичний чи хімічний. А вже з отриманих варіантів можна буде вибрати зручнішу форму засобу — крем, сироватка, емульсія, спрей, флюїд, пудра, молочко, стік-олівець тощо.

 

Обов’язково знайдеться той, хто зараз скаже, що навіщо такі проблеми, адже, вибираючи протисонцевий засіб для тіла, ми не враховуємо такої кількості чинників. Це дійсно так. Однак, шкіра обличчя набагато тонша і вразливіша за шкіру тіла. І тут, навіть якщо до вашого базового догляду входить, наприклад, денний зволожувальний крем з SPF 30, то вам однаково потрібен санскрин.

 

Також варто врахувати, що для губ та зони навколо очей не можна використовувати будь-який протисонцевий засіб для обличчя, лише ті, в інструкціях до яких це вказано. А ще краще придбати окремий продукт для цих ніжних зон.

 

Було цікаво? Залишились питання? Ще більше інформації про протисонцеві засоби та особливості їхнього використання можна знайти тут.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Залишити свій відгук